JOIN-TRANS 2024: 7th European Conference "Joining and Construction of Railway Vehicles"

May 8–9, 2024

Note on the hybrid event: You can participate in this event on site or via our livestream.

Program WEDNESDAY, MAY 8, 2024

12:00 PMRegistration of the participants

1:30 PM
30 min

Opening of the Conference

Prof. Dr. Steffen Keitel, Chairman of the ECWRV “European Committee for Welding of Railway Vehicles,” Germany;
Béla Gayer, Managing Director Magyar Hegesztéstechnikai és Anyagvizsgálati Egyesülés (MHtE), Hungary

2:00 PM
30 min

How to introduce new welding processes by following the criteria of standard 15085 to manufacture welded components in railway applications

Aitziber Pedrero, Lortek, Spain

2:30 PM
30 min

Adhesive bonding technology - a further joining technology in rail vehicle construction
Prof. Dr. Andreas Groß, Fraunhofer IFAM, Germany

3:00 PM
30 min

Coffee and tea break / exhibition

3:30 PM
30 min

Bonding in rail vehicle construction is now European
Frank Stein, TBB Cert Bremen, Germany
Thomas Richter, TC-Kleben GmbH, Germany

4:00 PM
30 min

Versatile and automated - a vision for the future of rail vehicle production and maintenance
Urs Roemer, Fraunhofer IFAM, Germany

4:30 PM
30 min

Application of friction stir welding (FSW) technology in area of railway industry
Ph.D Marek Slováček, Welding Research Institute Bratislava, Slovakia

5:00 PMLeisure time
6:00 PMDeparture by nostalgic train from Kőbánya felső station (5-minute walk)
7:00 PMEvening program Hungarian Museum of Railway Vehicles (including dinner)
10:00 PMDeparture by bus to Keleti railway station

 

 

Program THURSDAY, MAY 9, 2024

9:00 AM
30 min
Rolling stock development strategy at MÁV-START 2023-2024
Dr. László Kormányos, MÁV-START Zrt., Hungary

9:30 AM
30 min

Innovations in tools and peripherals for metal arc welding in rail vehicle construction
Prof. Dr. Emil Schubert, ABICOR BINZEL Schweisstechnik GmbH & Co. KG, Germany

10:00 AM
30 min

Economics and cost effectiveness of additive manufacturing
Özgür Uyar, GSI SLV-TR, Türkiye

10:30 AM

Coffee and tea break / exhibition

11:00 AM
30 min

ECWRV Guideline Part 1
Patric Arlt, SLV Halle GmbH, Germany

11:30 AM
30 min

ECWRV Guideline Part 2
Albrecht Hans, SLV Duisburg, Germany

12:00 PM
30 min

Increased work safety and productivity in aluminum rail road car construction due to trouble-free wire feeding out of wire drums
Michael Spieß, Safra Deutschland GmbH, München, Germany

12:30 PM
60 min

Lunch / exhibition

1:30 PM
30 min

How can cobots make the transition to automated welding easier - for the welder and for the company
Ivanov Boyan, EWM AG, Germany

2:00 PM
30 min

The DJJ Railway Wagon Manufacturing Project for ENR - Challenges and Innovations
László Egyed, Dunakeszi Járműjavító Kft., Hungary
2:30 PM
30 min
Topology Optimized Lightweight Design through AM - Laser Wire Deposition of a Train Side Wall Structure
Uriel Elliesen, Photon Laser Manufacturing GmbH, Germany
3:00 PM
 
End of conference

 

 

 

 

Tagungskosten

On-site participation, plus VAT490 €
Online participation, plus VAT440 €

Die Tagungsgebühren verstehen sich zuzüglich Mehrwertsteuer. Kongressmaterialien und Snacks zwischen den Live-Sessions sind im Preis inbegriffen. Ihre Anmeldung wird von unserem Partner bearbeitet, der die Veranstaltung ausrichtet.

Anmeldung
Conference office
Conference office
Fax  conferences(at)slv-halle.de